Societatile de distributie a gazelor naturale vor avea drepturi discretionare asupra proprietatilor pe care trec sau ar urma sa treaca retelele de conducte, prevede Legea gazelor, publicata recent in Monitorul Oficial.
Facand abstractie de Constitutie si de Legea exproprierii, actul normativ mentionat ii permite distribuitorului sa se foloseasca de proprietatea publica sau privata fara sa ceara voie si fara sa plateasca nimic. Concesionarii sunt obligati sa plateasca despagubiri numai daca provoaca pagube materiale in cursul lucrarilor.
„Exercitarea drepturilor de uz si servitute asupra proprietatilor afectate de capacitatile din domeniul gazelor naturale se realizeaza cu titlu gratuit pe toata durata existentei acestora“, stipuleaza legea. In ce constau aceste drepturi se arata intr-o serie de articole ce ilustreaza amploarea abuzului.
Cu legea in mana, concesionarul poate sa instaleze utilaje si sa lucreze cu acestea, sa amplaseze birouri si locuinte de santier sau sa depoziteze materiale si instalatii. De asemenea, societatea de distributie a gazelor va putea sa distruga sau restranga culturi, plantatii ori alte amenajari existente si sa opreasca sau sa restranga activitati ale proprietarului sau chiar ale vecinilor acestuia.
Legea prevede chiar ca societatea poate „sa capteze apa“ si „sa extraga materiale“ (!?) de pe proprietati.
Referitor la prevederile legii, avocatul Radu Arseni, reprezentant al Asociatiei Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat, ne-a declarat ca aceste prevederi sunt total neconstitutionale. Conform articolului 44 din Constitutie, proprietatea este garantata de stat, iar, in cazurile de utilitate publica, poate fi preluata doar cu dreapta si prealabila despagubire.
„Proprietatea include notiunile de posesie, uzufruct si dispozitie, iar garantarea unui drept se aplica si la dezmembramintele