Romania ramine una dintre tarile cu o prea mare instabilitate a preturilor
Romania este una dintre putinele tari din lume in care oamenii traiesc de 15 ani intr-o puternica instabilitate a preturilor, fapt care face saracia si mai dura pentru o mare parte din populatie.
Intr-un top al inflatiei care cuprinde 221 de tari, alcatuit de CIA, Romania s-a plasat pe locul 201, la coada cozilor, cu o inflatie oficiala si controversata de 14,3% in 2003, mai mare decit cea inregistrata in Jamaica, Etiopia, Nigeria sau Congo. Lasam in urma, la capitolul viltoarea inflatiei, Mozambicul, Iranul, Turcia, Republica Dominicana, Ghana, Irakul, Haiti.
Codasele sint Angola si Zimbabwe, sfisiate de conflicte. Problema e ca nici estimarile anului viitor, cind ni se promite o inflatie anuala de 10%, poate chiar 9%, nu ne vor salta prea mult in clasament. Leshoto, tara africana care anul trecut a supravietuit unei inflatii de 10a, se afla cu doar 16 locuri mai sus.
In plus, buletinele de stiri din toate tarile unde preturile salta vioi arata ca si ele vor “tinti” inflatia, in speranta coboririi ei la niveluri suportabile, ceea ce ne-ar putea mentine in pozitia codasa a clasamentului stabilitatii preturilor.
In lume, 150 de tari au avut, in 2003, o rata a inflatiei sub 5%, iar 100 au inregistrat cresteri de preturi de pina la 3%. In iunie, rata anuala a inflatiei in tarile care au adoptat moneda unica europeana a fost de 2,4%, cu 0,4% mai sus fata de tinta de 2% recomandata de Banca Central Europeana.
Definitia UE: Stabilitatea preturilor = inflatie anuala de 2%
Rata anuala a inflatiei pentru tarile Uniunii Europene care au adoptat moneda unica este stabilita de Consiliul Bancii Central Europene (ECB) la un nivel de 2%. “Stabilitatea preturilor este definita ca fiind o crestere anuala sub 2a a indexului armonizat al preturilor