Sambata, la Delegatia Permanenta PNL, a avut loc o importanta batalie, castigata de Theodor Stolojan. Marul discordiei a fost Viorel Catarama. Acesta a incercat sa obtina desemnarea sa drept candidat la Bucuresti. Gruparea Patriciu l-a sustinut in forta. Dupa indelungate discutii, s-a votat.
33 de delegati au sustinut pozitia Biroului Executiv, respectiv punctul de vedere al presedintelui PNL, iar 31 de delegati au mers pe mana lui Catarama. Cei 31 sunt adeptii celei de-a doua grupari importante care exista la nivelul conducerii PNL si care il are drept lider pe Patriciu.
Intrucat au existat controverse in legatura cu trei abtineri, unii sustinand ca acestea sunt voturi anulate, altii ca nu, dupa indelungate discutii in care a intervenit in forta presedintele PNL, votul a fost repetat. De aceasta data, in sala nu au mai ramas decat 62 de persoane, intre care 43 l-au exclus pe Catarama si numai 19 l-au sustinut.
Semn ca nucleul dur al lui Patriciu din Delegatia Permanenta, se reduce la aceasta ultima cifra si ca mai exista cativa lideri ai partidului cu atitudine oscilanta. Ce semnificatie are deznodamantul produs sambata?
Pana la un punct, putem spune ca deliberarea a avut drept tema principala si substrat pozitia partidului fata de un lider controversat. In perceptia publica, Viorel Catarama nu se bucura doar de aprecieri pozitive. El a starnit si numeroase reticente, critici, dezaprobari. Chiar daca prestatia sa din trecut, ca parlamentar, a putut fi caracterizata drept autentic si riguros liberala.
Atat timp cat acest lider este privit ca un baron, iata ca, din teama de a nu depuncta partidul in alegeri, majoritatea conducatorilor din PNL a decis ca este preferabila lasarea acestuia in off-side. Pana la un punct asa si este. Numai ca, ceea ce s-a intamplat in Delegatia Permanenta are si o alta semnificati