Dupa integrarea Romaniei in UE, o serie de produse vor putea fi exportate fara nici o restrictie, intrucit in cadrul negocierilor de aderare nu au fost stabilite cote. Printre acestea se numara cartofii, laptele de bivolita, produsele din lapte si cele ecologice. Numai ca marfa trebuie sa fie si competitiva.
Ceea ce inseamna ca preturile de productie trebuie sa fie comparabile cu acelea ale fermierilor europeni. Acest obiectiv este cel mai greu de atins pentru ca, dupa cum este bine stiut, accesul la credite este destul de limitat.
Cu toate dificultatile pe care le intimpina, agricultorii din Romania fac eforturi ca peste citiva ani sa poata infrunta competitia de pe piata unica. Producatorii de cartofi au inceput sa se pregateasca pentru integrare si se lucreaza deja pe mai multe loturi demonstrative pentru a determina ce soi este mai potrivit sa fie vindut pe pietele vestice.
Ioan Benea, presedintele Federalei Cultivatorilor de Cartofi, declara ca, la ora actuala, sint aproximativ 400 de fermieri care cultiva cartofi, dar deocamdata productiile obtinute la hectar sint mici. “Ca sa fim competitivi pe piata europeana trebuie sa avem o productivitate mai mare.
Fermierii romani obtin 20-25 tone/ha, in timp ce in UE productiile sint de 45-50 tone/ha”, sustine Benea. Pentru a concura pe picior de egalitate cu producatorii de cartofi din Olanda, Belgia, Danemarca, Germania sau Anglia, cultivatorii romani considera ca ar trebui sa beneficieze si de sprijin din partea statului.
In UE, producatorilor de cartofi li se acorda sprijin indirect, cum ar fi pretul la motorina, care este la jumatate fata de cel de la pompa. In Romania, pretul la motorina folosita in agricultura este acelasi ca pentru taximetrie, spune Benea.
Laptele de bivolita, pe cale de disparitie
Pentru laptele de bivolita nu exista cote de p