Liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, a declarat ca Transnistria "nu va fi, in caz de conflict, agresorul" Republicii Moldova, dupa ce administratia transnistreana a dispus inchiderea scolilor moldovenesti de pe teritoriul provinciei. "Cetatenii Transnistriei sunt gata sa raspunda unui eventual atac lansat de autoritatile de la Chisinau.
Insa, in caz de conflict cu Republica Moldova, noi nu vom fi agresorii", a declarat presedintele transnistrean.
Potrivit lui Igor Smirnov, decizia de inchidere a scolilor moldovenesti din Transnistria a reprezentat "un pretext bun" pentru presedintele Vladimir Voronin in vederea impunerii de sanctiuni provinciei, care s-a separat de teritoriul moldovenesc in 1992.
"Relatiile dintre Chisinau si Tiraspol sunt tensionate in asemenea masura, incat un conflict ar putea izbucni in orice moment", a declarat, la Moscova, seful diplomatiei de la Tiraspol, Valeri Litkai.
Criza dintre Chisinau si Tiraspol s-a agravat dupa ce autoritatile transnistrene au inchis opt scoli cu predare in limba romana. Circa 4.300 de elevi care invatau in aceste scoli au fost afectati de hotararea Tiraspolului.
"«Rusia reprezinta un pion foarte important, fara de care reglementarea situatiei se va dovedi o misiune extrem de dificila»."
Rusia, un pion important
Serghei Miheev, expert pentru relatiile cu CSI din cadrul Centrului pentru tehnologii politice, considera ca ceea ce se intampla acum in Transnistria reprezinta "o anumita politica din sfera marii politici". El considera ca "Rusia reprezinta un pion foarte important, fara de care reglementarea situatiei se va dovedi o misiune extrem de dificila".
In ceea ce priveste viitoarea evolutie a lucrurilor, Miheev considera ca nu se poate vorbi de niste metode de reglementare a diferendumului ferme, cu ajutorul carora au