Codobelcii se ingrasa, in unica ferma din tara de Helix Aspersa, la standarde europene Din primavara, primii "melci de Botosani" vor lua taras calea spre Occident. "Casa melcului" - "La Cassa Della Lumaca" din Catamarasti Deal, sat lipit de un capat al Botosaniului, este unica ferma de melci Helix Aspersa din Romania la standarde europene. Daca in ultimii ani, romani intreprinzatori au pus pe roate profitabile centre de colectare a melcilor comestibili autohtoni - cei de livada (Helix Pomatia), cotati cu mai putini eurocenti la Bursa melcului de la Paris - in capatul tarii sunt pusi la ingrasat cei mai pretiosi melci, evaluati intre 4 si chiar 5,5 euro kilogramul. Acestia, la fel de cautati precum caviarul, ajung mai cu seama in farfuriile francezilor, italienilor si spaniolilor si aproape deloc in cele ale romanilor.
Helix, o delicatesa la fel de cautata ca si caviarul
De cum apune soarele, o "armata" de melci urca pieptis salatele, floarea-soarelui pitica, varza fara capatana, ridichea si trifoiul alb semanate in cele opt rigole lungi de 45 de metri si late de 3,5. Se furajeaza pana in zori si apoi se catara pe "pereti", in tentative de a-si vizita vecinii. La ivirea zorilor, adorm la tulpina plantelor din care s-au ospatat. Rigolele, inconjurate cu helitex (plasa speciala, patentata in Italia si garantata 20 de ani), sunt spatiile in care molustele incornorate sunt puse la ingrasat. Alte sapte astfel de tarcuri se vor transforma, in primavara, in "maternitati". Prima "sarja" de Aspersa, a fost cumparata de la Institutul International de Helicicultura din Cherasco, Italia, alaturi de tesuto non tesuto (plastic extrem de fin, cu care se acopera rigolele iarna, cand melcii hiberneaza) si de semintele "prescrise". Persoana care administreaza "Casa Melcului", Edit Lupu, de profesie inginer zootehnist, si-a insusit toate instructiunile pentru ca investit