Preotii din mai multe comune din Iasi, dar si din Botosani si Vaslui au tinut in ultimele zile slujbe antiploaie. Cum ploua de doua saptamani, iar apele involburate distrug gospodariile satenilor, oamenii si preotii se roaga sa se termine cu inundatiile.
"Ploua abundent. Se mai opreste, dar in cateva ore iar incepe sa ploua. Dupa seceta din mai si iunie, cand ne rugam sa ploua, acum ne-a ajuns pana peste cap. Am vorbit cu preotul si a tinut o slujba, sa alungam norii si ploaia, ca putrezesc granele pe camp", isi povesteste oful un satean din Mogosesti-Iasi.
Legat de nenorocirile care s-au abatut si se abat asupra intinselor zone unde ploile parca nu mai au sfarsit, parintele Costel Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, ne-a spus: "In cazurile de mare restriste si catastrofe, atunci cand se rup baierele cerului si potop de ape se revarsa peste pamant, la inundatii care afecteaza asezarile omenesti, oameni si dobitoace deopotriva, cei
care poarta Harul si Cuvantul Domnului sar in ajutorul semenilor lor ridicand rugaciuni catre Domnul si oficiind slujbe speciale pentru potolirea maniei dumnezeiesti".
Mai multe judete afectate
Conform Comisiei Judetene de Aparare Inpotriva Dezastrelor, judetul Iasi este calamitat in proportie de 64 la suta.
Dupa ce au vazut dezastrele provocate de ploile torentiale, tot mai multi tarani din zona Iasiului s-au apucat sa-si ridice stavilare in calea apelor, iar noile case sunt construite pe fundatii mult mai inalte.
Pe de alta parte, in mai multe comune de pe marginea raurilor Prut si Siret, oamenii au inceput deja sa-si construiasca locuinte "lacustre", casele fiind inaltate pe barne si cu fundatie inalta de piatra, la un metru deasupra nivelului apei.
Totodata, in judetul Botosani, in urma revarsarii Prutului au fost inundate 12 hectare de terenuri agricol