"Ordinul privind sprijinirea exporturilor de vin va intra in vigoare dupa publicarea in ?Monitorul Oficial?, cel mai probabil in cursul saptamanii viitoare", a declarat Constantin Popescu, seful serviciului "Acorduri si mecanisme comerciale" din cadrul ministerului.
In acest an s-au alocat 400 de miliarde de lei pentru sprijinirea exporturilor de produse alimentare, de doua ori mai mult decat anul trecut, iar pana in prezent sub 1% din aceasta suma va fi cheltuita pentru subventionarea exporturilor de vin. Pietele pe care se va exporta vinul romanesc de origine controlata sunt Israel, Federatia Rusa, SUA si Japonia. Subventia de 4.
500 de lei pe litru a fost stabilita de sreprezentantii Ministerului Agriculturii dupa o intelegere cu Organizatia Nationala Interprofesionala Viticola (ONIV). Ministerul Agriculturii sustine ca a solicitat in acest an mai multor patronate din sector documente care sa justifice sustinerea exporturilor de produse alimentare, dar numai cu ONIV a reusit sa ajunga la o intelegere.
Directorul Patronatului National al Viei si Vinului, Ovidiu Gheorghe, spune ca valoarea primei este prea mica si ca suma soclicitata de organizatie a fost de 16.000 de lei pe litru. "Suma este jumatate din pretul unui dop, pe care trebuie sa-l importam", a spus Gheorghe, care a afirmat ca, in medie, pretul de export al unei sticle de vin romanesc de 750 de mililitri este de 1,2 euro.
Anul trecut, productia de vin a Romaniei a fost de 5,6 milioane de hectolitri, iar importurile de 400.000 de hectolitri. Din acest ultim volum, 300.000 de hectolitri au fost exportati in UE fara taxe vamale. Gheorghe spune ca, pentru acest an, Romania a obtinut un contingent de export mai mare in tarile Uniunii Europene, de 375.000 de hectolitri.
"Ordinul privind sprijinirea exporturilor de vin va intra in vigoare dupa publicarea in ?Monitorul Oficial?