La o privire mai atenta, prudenta afisata de straini este pe deplin justificata. Hatisul legislativ, birocratia excesiva si controalele numeroase, chiar abuzive, ii nemultumesc peste masura pe afaceristii europeni care prefera sa ramina
la distanta.
Insa, in masura in care negocierile cu Uniunea Europeana avanseaza, Romania va deveni o reala atractie pentru investitorii straini care vad in noi o piata uriasa, dar slab dezvoltata, sint de parere analistii economici.
Potrivit datelor oferite de Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS), in primele cinci luni ale anului, volumul investitiilor straine directe in Romania a ajuns la 759 milioane euro, cu 194 milioane euro mai mult decit in perioada similara din 2003.
Oficialii romani se asteapta ca anul acesta investitiile straine sa depaseasca 2 miliarde euro, estimare care a luat in calcul si privatizarea Petrom. Chiar si asa, nici nu indraznim sa ne comparam cu Ungaria care, in urma cu trei ani, a atras investitii straine de 3,9 miliarde euro.
Practic, singurele capitole la care Romania puncteaza serios sint numarul mare de consumatori si mina de lucru ieftina. Dar, ori de cite ori au ocazia, afaceristii straini amendeaza coruptia, birocratia si fiscalitatea excesiva.
“Lipsa de implementare a unor legi, birocratia, controlul excesiv si de multe ori nejustificat, interpretarea discretionara a legii de catre factorii de control, nesiguranta privind aplicarea legii de catre instante trebuie eliminate daca se doreste cresterea investitiilor straine in Romania”, spune Ruxandra Stan, directorul executiv al Consiliului Investitorilor Straini (CIS).
Potrivit oficialilor Sectiei Economice a Ambasadei Regatului Tarilor de Jos, afaceristii olandezi, de altfel cei mai mari investitori straini din Romania, spun ca eliminarea coruptiei si o comunicare transparenta intre