Pentru a treia oara in ultimele doua luni, Banca Nationala a Romaniei a redus dobanda de interventie si a dat astfel inca un semnal de "incurajare" pentru ieftinirea creditelor in lei. Pana una-alta insa, costul creditarii in moneda nationala ramane foarte ridicat, ratele de dobanda fiind in evidenta contradictie cu evolutia inflatiei, atat cu cea inregistrata, cat si cu cea prognozata.
Bancile comerciale, cu exceptia notabila a BCR, continua sa nu se sinchiseasca de diminuarile cu taraita ale sus amintitei dobanzi de interventie, ba, am spune, privesc chiar cu o oarecare ostilitate argumentele economice in favoarea ieftinirii creditelor.
Sunt astfel pastrate rate de dobanda la imprumuturile in lei care, daca se adauga fel de fel de comisioane, sunt de trei-patru ori mai mari decat rata anuala a inflatiei. Nici nu vor scadea prea curand atat timp cat profiturile obtinute de banci pe aceasta cale sunt uriase, iar concurenta din sistem ramane de fatada. Dobanzile la creditele in valuta vor creste.
Faptul a fost anuntat deja ca inevitabil de reprezentantii la varf ai bancilor comerciale romanesti, dupa ce BNR a decis, la sfarsitul saptamanii trecute, sa impuna cresterea rezervelor minime obligatorii la depozitele in valuta atrase de banci de la clienti, de la 25 la 30 la suta.
Cei care au contractat un imprumut in dolari sau euro au de ce sa fie suparati, deoarece vor trebui sa plateasca mai mult decat s-au gandit initial. Asa se face ca in ochii opiniei publice, BNR apare mai nou in postura de inamic public al consumatorului pe credit in valuta, dupa ce si-a consolidat, la inceputul anului, imaginea de dusman al creditelor in lei.
Pentru cetateanul de pe strada, miscarea de dobanda este cu atat mai greu de inteles cu cat toate informatiile pe care le primeste "din piata" n-ar justifica o majorare a costului cr