In decursul anului 2004 a iesit ilegal de pe teritoriul Romaniei suma de 210,59 milioane euro, a anuntat ieri Iulian Dragomir, presedintele Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. Principala destinatie a iesirilor ilegale de valuta este China, reprezentind mai mult de o cincime din totalul sumei “reciclate”.
Suma intrata ilegal in tara in acest an este estimata la 58,85 milioane de euro. Principalele tari de expeditie a banilor intrati ilegal in tara sint Ungaria si Turcia, cu mai mult de 16 milioane euro fiecare.
Oficiul a dormit timp de patru ani
In 2004, infractiunea cea mai prezenta intre cele generatoare de bani murdari este cea de evaziune fiscala (in 44% din cazuri). Celelalte infractiuni frecvente in cazul operatiunilor cu bani negri sint cele de inselaciune in domeniul financiar-bancar (17% din cazuri), inselaciune, inclusiv cu privire la calitatea marfurilor (18% din cazuri) si obtinerea nelegala a TVA (3% din cazuri).
“S-a remarcat ca spalarea fondurilor obtinute din infractiuni este un adevarat flagel care a capatat o amploare deosebita, iar fenomenul in sine este unul dintre cele mai grave pericole in cadrul crimei organizate”, afirma presedintele Iulian Dragomir.
El a criticat ieri activitatea desfasurata de oficiu pina cind a preluat conducerea acestuia, detasat fiind de la Curtea de Apel, unde detinea functia de presedinte. Dragomir a afirmat ca, din 2000, Oficiul a suspendat plati externe de spalare de bani doar in cinci cazuri, in timp ce, de la 14 iunie, in doua luni, au fost suspendate patru asemenea tranzactii, in valoare de 6 milioane euro.
Activitatea Oficiului a fost virulent criticata atit de Parchet, cit si de Banca Nationala, reprezentantii BNR acuzind Oficiul ca a permis transferuri de sute de milioane de euro, suspectate a fi operatiuni de spal