Sufocate de gruparile de crima organizata si de traficantii de droguri, autoritatile de la Bucuresti infiinteaza un nucleu dur, menit sa dea piept cu bandele criminale de calibru. Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru infiintarea Directiei de investigare a infractiunilor de criminalitate organizata si terorism.
Structura va functiona in cadrul Parchetului si va fi coordonata de procurorul general al Romaniei. Peste 300 de procurori si politisti alesi pe spranceana, impreuna cu 20 de specialisti in domeniul financiar, informatic, bancar si vamal vor face parte din aceasta unitate de elita.
Nascuta la inceputul anilor '90 din concubinajul unor bisnitari de pe malurile Dambovitei cu mafiotii de peste hotare, crima organizata de la noi s-a intins cu repeziciune. Abia acum, dupa 14 ani, avem o lege de combatere a crimei organizate.
Abia cand mafiotii au inceput sa ia fetele de liceu si sa le scoata la produs in strainatate, cand nemtii si italienii tipa dupa masinile furate si inmatriculate apoi fara probleme in Romania, cand bandele de infractori romani s-au apucat de treaba afara, trecand fara probleme granitele tarii, cand palatele interlopilor se ridica semet in spatele sectiilor de Politie pe care le alimenteaza
discret cu "cotizatii", autoritatile au realizat pericolul. Gruparile de crima organizata nu mai atenteaza doar la siguranta cetateanului obisnuit - aflat la coada listei de prioritati a unei Politii preocupate sa-si indeplineasca normele de amenzi si sa aiba un bilant linistit, fara caderi de capete la sfarsit de an -, ci chiar la siguranta statului, pe care o submineaza pas cu pas.
Experienta internationala arata ca procurorii si politistii isi pierd viata sau masinile incep sa le sara in aer nu neaparat cand investigheaza cazuri din sfera crimei organizate, ci, mai ales, atunci cand ancheta