Ce sectoare vor creste in urmatorii ani intr-un ritm suficient de mare pentru a merita o investitie? Este o intrebare pe care si-o pun permanent oamenii romani de afaceri iar raspunsul actualizat poate fi gasit si intr-o analiza a Ziarul Financiar asupra investitiilor straine pe primele sase luni ale acestui an.
Banci si asigurari, energie, auto, constructii, metalurgie, siderurgie si, eventual, multe din industriile conexe acestor sectoare. Acesta este topul preferintelor investitorilor straini. Iar verdictul lor este greu de ignorat din moment ce este insotit de cateva sute de milioane de dolari.
Din totalul de 79 de societati comerciale care au beneficiat in primele 6 luni ale anului de investitii straine de capital (majorari de capital sau investitii de la zero) de peste 1 milion de euro, 11 companii, adica 14%, apartin sectorului bancilor si asigurarilor.
Pe locul doi ca pondere se situeaza sectorul energetic si petrolier, cu 9 companii insemnand 11% din total, urmat pe locul trei, cu o pondere de 5%, de 5 companii din domeniul auto. Investitii importante au fost atrase si de industria de constructii si materiale de constructii.
Ponderi semnificative sunt detinute de siderurgie si metalurgie, doua sectoare carora nu li se mai dadea nici o sansa in urma cu doi - trei ani.
Tendintele conturate dupa primul trimestru confirma estimarile multor analisti iar cauzele atractivitatii unui sector sau a altuia sunt diverse. In cazul serviciilor financiare se poate vorbi de un grad scazut de dezvoltare care nu poate determina decat cresteri pe viitor.
La piese auto nu mai este un secret ca Romania a devenit, datorita costului scazut al fortei de munca si pozitiei geografice, un paradis al producatorilor de profil.
Metalurgia si siderurgia au fost stimulate puternic de privatizari si de conjunctura economica mondiala favora