Vara aceasta, romanii nu au fost la fel de insetati de bere ca anul trecut, sustin reprezentantii patronatelor din industria de profil. Aceasta cu toate ca bilantul pe primele sapte luni ale anului arata o crestere a productiei cu aproximativ 10% fata de perioada similara a anului trecut.
„Pentru bere, anul acesta a fost slab, desi, la inceputul lui, lucrurile erau promitatoare, intrucat s-a inregistrat o crestere cu 16%“, ne-a declarat Vifor Versescu, presedintele patronatului micilor producatori. Potrivit acestuia, la inceputul anului, producatorii de bere mizau pe o crestere anuala de 15%.
Cea mai semnificativa scadere a consumului s-a inregistrat in luna iunie, cand livrarile de bere au fost cu 25% mai mici decat in perioada similara a anului trecut. Nici in luna mai, consumul nu a fost la nivelul din 2003. Astfel, in vreme ce, in mai 2003, romanii au baut 1600 de hectolitri de bere, in ultima luna de primavara a acestui an, consumul nu a depasit 1462 de hectolitri.
In iulie, consumul a crescut cu numai 3-4% raportat la aceeasi perioada a anului trecut.
Luna august este considerata de reprezentantii producatorilor de bere ca „ultima speranta“ pentru redresarea situatiei, intrucat urmeaza „luni grele“ pentru industria de profil. In cea mai mare parte, totul depinde de temperatura.
In perioada de iarna, romanii consuma in general 4% din totalul anual, in vreme ce, in lunile de varf, iulie si august, se consuma 15% din totalul unui an intreg. Versescu explica scaderile de vanzari din aceasta vara prin faptul ca „vremea a fost prea ploiasa si temperaturile nu foarte ridicate, astfel ca apetitul romanilor pentru bere a scazut.
Totul se datoreaza raportului dintre temperatura si umiditate. Berea este un produs sezonier“, a mai spus Versescu. Totodata, reprezentantii patronatului din industria berii sustin ca pi