Multe agentii de turism ofera tururi cu tematica literara, care, in general, sunt destul de populare, din cel putin doua motive: pe de o parte, numerosi parinti isi inscriu copiii cu forta in astfel de excursii, in speranta ca, dupa aceasta experienta, nu vor mai fi atat de inversunati impotriva ideii de cultura. Pe de alta parte, generatia pre-PC isi aduce aminte cu drag de anumite lecturi, scolare sau nu. De pilda, hoarde de femei insetate de romantism se imbulzesc in tururile cu tema "Mandrie si prejudecata", bine stiut fiind faptul ca Brad Pitt, Keanu Reeves sau alti idoli moderni nu au nici o sansa in fata personajului principal din romanul lui Jane Austen - Mr. Darcy.
Un alt tur "beletristic", foarte drag americanilor si, in general, tuturor celor care au citit cu sufletul la gura aventurile lui Tom Sawyer si Huckleberry Finn se intinde pe portiuni ale legendarului Mississippi, fluviul care are un rol aparte in cartile lui Mark Twain. In secolul 19, cand se petrece actiunea romanelor lui Twain, Mississippi era un loc mistic, populat de vase cu abur, fiind considerat de multi localnici drept o forta protectoare. De altfel, Mississippi, ca si Nilul, a fost dintotdeauna inconjurat de respect, fascinatie, mituri si povesti.
Asa se explica numarul din ce in ce mai mare de companii care ofera pachete turistice botezate dupa eroul lui Mark Twain: "Huckleberry Finn Adventure", "Huck Finn on the Mississippi" sau "Huck Finn Rafting". Succesul este asigurat, in primul rand, de multele milioane de exemplare vandute din cartile lui Twain, dar si de culoarea locala, mai ales ca, in unele portiuni, fluviul si lumea inconjuratoare au ramas neschimbate, neatinse parca de civilizatie si de tehnologie.
De pilda, turistii care aleg sa-si petreaca vacanta pe Mississippi, pot face o oprire la Valley's Fish Shop, una dintre pescariile l