Cu o intarziere de trei ani, cancelarul german Gerhard Schroeder a ajuns in Romania. Pe 15 septembrie 2001, liderul puternicului stat din inima Europei era asteptat in tara noastra. Evenimentele din 11 septembrie au anulat vizita cancelarului.
Acum trei ani, Gerhard Schroeder ar fi venit in Romania exclusiv pentru o vizita la mormantul tatalui sau, cazut in razboi si ingropat la Ceanu Mare, in judetul Cluj. Altceva, Romania nu prea putea sa ofere atunci. Si asta, dupa incercarile facute inca din '96 de presedintele Iliescu de a dezgheta relatiile cu Germania.
Nici macar gesturi-limita, precum cel facut de Adrian Severin, in '97, pe atunci ministru de Externe, care a cerut scuze omologului sau german Kaus Kinkel pentru faptul ca germanii din Romania comunista au fost vanduti ca la piata de Nicolae Ceausescu, nici intalnirile presedintelui Constantinescu cu Helmuth Kohl nu au putut imbunatati relatiile.
Adevarul este ca in septembrie 2001 Romania nu se afla pe lista extinderii NATO, integrarea europeana parea de foarte lunga durata, Ioan Rus nu reusise inca sa smulga vizele pentru romani de la omologul sau german Otto Schilly.
Acum, dupa trei ani de la prima tentativa de vizita in Romania, se poate afirma ca nu numai dorinta omului Gerhard Schroeder de a se reculege pentru prima data la mormantul parintelui sau l-a adus pe cancelarul Germaniei in Romania.
O Romanie membra NATO, pe cale de a intra in UE, cu 7 la suta crestere economica si cu o ploaie de valuta trimisa asupra ei de cei aproape trei milioane de romani aflati la munca in strainatate, cei mai multi in spatiul Schengen. Aflat la Bucuresti, Schroeder a expus lucrurile nemteste: relatiile bilaterale sunt "bune si chiar excelente".
Cele economice trebuie in mod categoric dezvoltate, fapt pentru care a si fost insotit de o impresionanta deleg