O descoperire periculoasa pentru oameni: o injectie in loc de salariu
Oamenii de stiinta americani afirma ca au descoperit “gena muncii” si au reusit, in cadrul unui experiment, sa transforme niste maimute lenese in unele dependente de munca, care fac tot ce li se cere fara sa mai ceara recompensa, transmite AFP.
Blocind gena respectiva cu un mediator chimic, cercetatorii de la Institutul American de Sanatate Mentala au descoperit ca maimutele munceau continuu, chiar daca stiau ca recompensa nu este semnificativa si nici nu va veni foarte repede.
“Aceasta gena are un rol foarte important in transmiterea mediatorului chimic numit dopamina. Imediat ce gena a fost blocata, maimutele nu au mai facut legatura dintre munca si recompensa si au inceput sa faca tot ce le ceream”, a explicat Barry Richmond, unul dintre cercetatorii care au participat la studiu.
“La fel ca si oamenii, maimutele au tendinta sa amine treburile de azi pe miine, mai ales cind stiu ca recompensa e inca departe”, adauga cercetatorul. Lipsite de dopamina, maimutele muncesc fara incetare si fac mai putine greseli deoarece nu mai au repere sau indicii in legatura cu momentul si modul in care vor fi rasplatite.
Teste pe oameni
Abia dupa 10 saptamini de la incetarea tratamentului, cele patru maimute incluse in experiment si-au revenit la comportamentul lor normal, lenes si nemotivat.
“Simtul recompensei” le-a fost anihilat maimutelor prin injectarea in cortex a unei substante produse de geneticianul Edward Ginns, iar cercetatorii americani spera sa foloseasca descoperirea la tratamentul persoanelor suferinde de depresie, schizofrenie, instabilitate emotionala, obsesii si alte tulburari psihice.
Restul oamenilor insa spera ca ziua in care sefii lor vor pune mina pe acest tratament este de domeniul viitorului foarte indepartat.
O desc