Relatiile dintre Chisinau si Tiraspol raman tensionate, iar cele doua administratii, moldoveana si transnistreana, nu au gasit inca o solutie de compromis la criza scolilor romanesti, in contextul in care maine expira ultimatumul pe care regimul separatist l-a dat scolilor cu predare in grafia latina pentru a-si prezenta actele in vederea inregistrarii lor.
Daca acest lucru nu se va intampla pana la 15 august, Liceul romanesc "Alexandru cel Bun" si scoala-internat din oras vor fi luate cu asalt de catre fortele speciale transnistrene. Totodata, Militia transnistreana a cerut declansarea urmaririi penale impotriva parintilor si profesorilor de la liceul moldovenesc din Rabnita care s-au opus inchiderii institutiei.
Administratia separatista a anuntat ca scolile moldovenesti, cu predare in baza grafiei latine, sunt, de fapt, romanesti si, tocmai de aceea, problema functionarii lor poate deveni un subiect de discutie intre Transnistria si Romania.
UE si Ucraina ii cer lui Smirnov sa fie conciliant
Oleksandr Motek, reprezentantul special al presedintelui Ucrainei pentru problema transnistreana si, totodata, primul adjunct al ministrului de externe pe probleme de integrare europeana, a declarat in timpul intrevederii cu ministrul moldovean al reintegrarii Vasile Sova si cu liderul transnistrean Igor Smirnov ca Ucraina cheama partile sa se abtina de la orice actiuni care ar putea conduce la
destabilizarea situatiei din Transnistria si la influentarea negativa a vietii oamenilor ce traiesc pe ambele maluri ale Nistrului.
De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev, citat de Radio Libertatea, a informat ca Ucraina si Uniunea Europeana cheama autoritatile din autoproclamata Republica Transnistreana sa permita, incepand de maine, realuarea activitatii scolilor cu predare in "limba moldovenea