Aseara la Atena, in fata a 70.000 de spectatori si a miliarde de telespectatori, a luat startul a 28-a editie a Jocurilor Olimpice de Vara. 10.500 de sportivi din 202 tari se vor intrece timp de 19 zile la 28 de sporturi si 301 discipline. Romania e reprezentata de 100 de sportivi si are sanse bune sa obtina medalii.
De altfel, de-a lungul timpului, in sport, Romania se afla in clasamentele internationale mult deasupra altor parametri, cum sunt dezvoltarea economica sau calitatea vietii. Astfel, la ultima Olimpiada, la Sydney, in 2000, Romania a ocupat locul 11 intre natiunile lumii ca numar de medalii si puncte obtinute. La Atlanta in '96, locul 14. La Seul in '92, locul 19.
In vremea razboiului rece, Romania a ocupat la Los Angeles, in '84, chiar locul 2, dar asta fiindca fosta URSS si satelitii sai din Europa de Est au boicotat Jocurile Olimpice organizate de americani. Grecii, care gazduiesc Olimpiada - de ei inventata -, dupa 108 ani de la reluarea jocurilor moderne, au cheltuit 6 miliarde de euro pentru pregatiri.
Olimpiada a fost intotdeauna un prilej de spectacol grandios, transmis, gratie televiziunii, la scara planetara. Miliarde de oameni participa, bucurandu-se sau intristandu-se cand tara lor castiga sau pierde o medalie. Sunt mandri si infiorati de recunostinta pentru sportivi, atunci cand drapelul flutura pe cel mai inalt catarg.
Mai presus de orice, Olimpiada inseamna dorinta omului de a se depasi pe sine si este simbolul cel mai complet al seninatatii, pacii si sperantei intr-o lume mai buna.
Nici macar in vremea razboiului rece, cand pe pista de atletism, in bazinul de inot sau la barna de la gimnastica se infruntau adesea doua sisteme politice, n-a putut fi umbrita bucuria Olimpiadei, a sarbatorii care se intampla o data la patru ani.
Din nefericire, Olimpiada de la Atena, prima