Numarul societatilor comerciale cu participare germana de capital infiintate in primul semestru al anului 2004 aproape egaleaza numarul mediu al inmatricularilor de societati cu participare germana din ultimii 5 ani, a anuntat Guvernul roman.
In acelasi timp, numarul societatilor care au cunoscut reduceri de capital (radieri, firme care si-au incetat activitatea) s-a diminuat in primele 6 luni din 2004 de circa trei ori fata de aceeasi perioada a anului precedent si de circa 13 ori fata de aceeasi perioada din 2002.
In primul semestru al anului curent Germania s-a plasat pe locul doi atat in ceea ce priveste volumul total al exporturilor, cat si al importurilor Romaniei. Tara noastra a exportat marfuri in valoare de 1.343 milioane euro (materii textile, imbracaminte, masini si echipamente electrice, mobila, jucarii, metale comune, materiale plastice, articole din cauciuc etc.
) si a importat produse in valoare de 1.735 milioane euro (masini si echipamente electrice, materiale de transport, mase plastice, metale comune, produse din lemn, hartie, carton, instrumente optice, fotografice si de masura).
Daca in 1989 balanta comerciala se inclina in favoarea Romaniei, cu un excedent de 589 milioane dolari, in 2003 s-a ajuns la un deficit de circa 789 milioane dolari. In toata perioada 1989-2003 exporturile Romaniei au crescut de aproape patru ori, iar importurile de 21 de ori.
Potrivit informatiilor guvernamentale, valoarea investitiilor germane in Romania, la 30 iunie 2004, era de circa 781 milioane de euro. Germania se plaseaza pe locul trei in topul investitiilor straine, dupa Olanda si Franta. Din punct de vedere al societatilor comerciale inregistrate in Romania, Germania se situeaza pe locul al doilea, cu circa 11.500 de societati, dupa Italia.
Numarul societatilor comerciale cu participare germana de capital infiintate