Cu trei vicepresedinti in plus, un expert in comunicare si o impartire echilibrata a portofoliilor, presedintele viitoarei Comisii Europene si-a format o echipa redutabila.
IRINA CRISTEA
Cateva inovatii, cateva surprize si prioritatea clara de a transforma Uniunea Europeana (UE) in cel mai important jucator de pe piata economica mondiala rezuma, in cateva cuvinte, echipa pe care presedintele viitoarei Comisii Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a prezentat-o joi la Bruxelles.
IMPLICAT. Portughezul nu s-a dat peste cap sa multumeasca pe toata lumea sau sa faca jocul marilor puteri. In schimb, a desemnat in posturile-cheie oamenii sai cei mai de incredere si a anuntat ca ii va monitoriza indeaproape. Asta spre deosebire, estimeaza comentatorii straini, de actualul detinator al sefiei Comisiei, italianul Romano Prodi.
Despre el se spune ca n-a stiut niciodata foarte clar ce se intampla in jurul lui si ce fac comisarii din echipa sa. Exact opusul a ceea ce pregateste Barroso, apreciaza aceiasi comentatori. El va prezida grupul comisarilor pe probleme economice, care vor coordona, practic, intarziata punere in practica a Agendei de la Lisabona, care se refera tocmai la saltul economic la UE, pana in 2010.
Tot el va prezida gru-pul de comisari care se va ocupa de relatiile internationale.
NOUTATI. In materie de surprize, insusi anuntul de joi a fost neasteptat. Nimeni nu se astepta ca Barroso sa puna la punct si sa faca publica formula Comisie inainte de 20 august. O alta surpriza o re-prezinta rolurile importante ce le revin, in Executivul european, tarilor mici, cum ar fi Balticele sau Cipru si Malta.
In ceea ce priveste inovatiile, Barroso a strans in juru-i cinci vicepresedinti ai Comisiei, fata de doi cati are presedintele in exercitiu. Ei sunt germanul Gunther Verheugen, suedeza Margot Walls