In anii ’80, buldozerele lui Ceausescu au ras tot ceea ce statea in calea „victoriei socialismului“. Construirea maretului bulevard si a impozantei Case a Republicii a necesitat „sacrificii“. Biserici de valoare exceptionala, case cu arhitectura deosebita au disparut. Atunci, sute de oameni ieseau sa apere cu trupurile lor Biserica „Sf.
Vineri“, stateau de paza noaptea cu lumanarile aprinse, o multime de oameni au facut infarct cand au fost aruncati din frumoasele lor case, dandu-li-se, in cel mai bun caz, un apartament de doua camere in vreun cartier marginas. Toate aceste imagini au circulat la televiziunile din lumea intreaga. Oameni de stiinta si de arta s-au impotrivit „macelului“ ordonat de Ceausesti.
Europa Libera urla, Vocea Americii si Deutsche Welle, la fel. Toata lumea lua atitudine. Se stia. De vina e comunismul si cei care il slujesc.
A venit Revolutia si ne-am afundat in democratie. La jumatatea lunii iulie, dupa cum bine se stie, a fost publicata Lista monumentelor istorice. Pe langa aceasta, exista o asa-numita lista a rusinii, care cuprinde nici mai mult, nici mai putin de 544 de monumente istorice (case, biserici, statui) distruse in ultimul deceniu. Adica, din 1994 pana in zilele noastre.
„Romania este singura tara in care patrimoniul a fost agresat pe timp de pace. Toate acestea s-au distrus, din nerozia abolirii, in februarie 1990, a Legii monumentelor. La aceasta se adauga neglijenta si necunoasterea. Cele mai multe dintre cele aflate pe lista au disparut cam din 1991-1992 incoace. Sunt cateva despre care nu se mai stie exact cand au disparut.
Aceste monumente, case disparute, aveau o valoare documentara“, spune Razvan Theodorescu, ministrul Culturii si Cultelor. „Casa pictorului Sava Hentia din Sebesel, judetul Alba, cateva case din municipiul Sacele (judetul Brasov), de la Zabala, din Covas