Romanii nu trebuie sa se sperie de aparitia politiei creditelor, sustine Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), pentru ca nu le va ingradi accesul la imprumuturi.
“Sa se sperie cel care a luat credite de la banci si nu le-a rambursat, cel care a facut declaratii false si a obtinut pe baza lor un imprumut sau cel care vrea sa ia un credit, dar n-are capacitatea de a-l inapoia”, spune Ghetea.
Analistii se asteapta insa ca, in viitor, bancile sa reduca diferenta dintre dobinda la credite si cea la depozite, de vreme ce au un instrument de micsorare a riscurilor. “Din perspectiva bancilor, informatiile furnizate de Biroul de credite sint bine venite, caci le va reduce riscul de neplata din partea clientilor.
Astfel, s-ar putea discuta de reducerea marjei dobinzilor, desi nu populatia este cea care pune probleme de neplata bancilor”, spune analistul financiar Ovidiu Chiorean.
Pe lista neagra a Biroului se vor gasi cei care au pacalit o banca si inconstientii, sustine seful comunitatii bancherilor romani. In plus, Biroul va spune bancilor si ce credite a mai luat un client de la alte banci, pentru a evita riscul ca acestia sa se indatoreze peste masura. In practica, daca cerem un credit, banca va solicita Biroului informatii despre noi.
Daca am avut o istorie de creditare cu intirzieri de plata a ratelor, Biroul va transmite aceasta informatie bancii care o solicita. In ultima instanta insa, banca este cea care decide daca poate avea incredere in clientul care a intirziat rambursarea unei plati la termenul scadent, considera bancherii, care sustin ca vor tine cont de explicatiile oferite de solicitanti.
Bancherii spun ca ofiterii de credite care evalueaza cererile clientilor vor intelege cazurile de intirziere la rambursarea creditelor care au o justificare normala.
Pe de a