Producatorii si importatorii de software asteapta promulgarea legii care permite leasingul financiar in domeniu. Beneficiarii isi vor putea dezvolta afacerile, iar furnizorii vor fi condamnati la profesionalism.
Rata foarte ridicata de piraterie in domeniul software-ului este cauzata si de pretul mare al licentelor, spune deputatul Varujan Pambuccian, initiatorul proiectului de lege pentru completarea OG nr. 51/1997, menit sa faca posibile operatiunile de leasing financiar.
Pe aceasta cale vor deveni mai accesibile produsele costisitoare de tip EAS, foarte susceptibile de actualizari in conditiile instabilitatii legislative romanesti. Produsele EAS (Enterprise Applications Suites) sunt aplicatii de gestiune a afacerilor.
PROSPECTIUNI. Oficial, producatorii si importatorii romani de software se feresc sa estimeze dimensiunea unei piete inexistente atata vreme cat prevederile legale nu permit inca achizitiile in leasing.
Totusi, analistii din domeniu apreciaza ca germenii disimulati ai acestui segment nu depasesc 5 milioane euro din totalul vanzarilor, cifrate la circa 70 milioane de euro in 2003 si estimate pentru 2004 la 80 milioane de euro. “Achizitiile“ fara licenta ar putea adauga intre 1,5% si 2%.
POTENTIAL. Potrivit specialistilor din domeniu, leasingul de software este convertit acum in diferite tehnici comerciale: reducerile de pret la achizitia unui pachet de programe si a optiunii de upgrade, vanzarile in rate si, mai semnificativ, vanzarile de soft prin leasing operational.
In acest caz insa, “marfa“ ramane proprietatea completa a finantatorului si trebuie gasit un tert care sa cumpere produsul la valoarea reziduala, eventual dispus sa-l revanda titularului initial al contractului. De aici si miza leasingului financiar, care permite transferul final de proprietate.
PROFESIONAL