Despre trista poveste si tristul viitor al ursilor care se hranesc la ghenele de gunoi din Brasov
Primele vizite ale ursilor la tomberoanele cu gunoi din Brasov dateaza de circa doua decenii, de cand in frumosul oras de la poalele Tampei s-a inceput construirea unui cartier de blocuri muncitoresti, amplasat intr-unul din cele mai frumoase locuri de excursii duminicale: Valea Racadaului. Constructii "glorioase" din epoca de aur, in care locuiesc inghesuiti peste 30.000 de oameni - si prin construirea carora s-a distrus si un habitat natural -, blocurile sunt despartite de padurea invecinata numai de strazi inguste, la marginea carora sunt amplasate 11 ghene de gunoi menajer.
Cand se lasa seara
Inca din anii 1910, Valea Racadaului si padurile din preajma erau un loc de agrement al brasovenilor si, potrivit literaturii de specialitate, in acest tinut marginas al Brasovului de odinioara, ursul era foarte rar intalnit.
De cativa ani buni insa, aici totul s-a schimbat radical. In timpul verii, seara de seara, strada Jepilor este asaltata de zeci de turisti straini si romani, veniti din toate colturile lumii, dornici sa admire, sa fotografieze si sa se distreze impreuna cu musafirii ghenelor de gunoi. Spectacolul inedit, poreclit "fenomenul din Racadau", incepe odata cu lasarea serii. Grupurile de vizitatori se aduna in preajma "cantinelor" si asteapta cu rabdare sosirea tomberonistilor flamanzi. Aparitia lor este anuntata de corul patrupedelor - adica de latraturile maidanezilor din cartier, care sunt nevoiti sa imparta cu ursii "delicatesele".
In fruntea cetei se afla intotdeauna exemplarele mici, ursuleti de doi-trei ani, care deschid cu usurinta containerele si incep sa scormoneasca cu miscari asemanatoare unui copil care cauta ceva interesant. Unii se scufunda de tot in pubela si isi scot capul doar cateodata, uitandu-se ate