Se numea Gheorghe Stefanescu. Oficial era un simplu gestionar al unui depozit de bauturi. Chiar daca functia parea modesta, el a fost un adevarat rechin, care a condus, cu o mana de fier, cea mai vasta retea mafiota din anii "Epocii de aur". Descoperit de autoritatile comuniste, a fost condamnat la moarte si executat la Jilava, in decembrie 1981.
Scandalul "Stefanescu" a izbucnit catre sfarsitul anului 1978. Initial, autoritatile au crezut ca au de a face cu o simpla gainarie a unui marunt sef de unitate care a vandut bauturi alcoolice falsificate. In scurt timp, ancheta a scos la iveala o imensa retea infractionala, compusa din zeci de sefi cu functii inalte, conducatori ai unor mari intreprinderi vinicole, si sute de negustori marunti, care, timp de aproape opt ani, au pus in circulatie sute de tone de bauturi "masluite".
Surpriza a atins cote maxime cand s-a aflat ca "reteaua Stefanescu" a beneficiat de sprijinul "discret" al unor militieni si magistrati, ba chiar si al unui activist de partid. Dupa ancheta au urmat nenumarate procese, incheiate prin condamnari la ani grei de puscarie. Considerat "creierul" intregii afaceri, Gheorghe Stefanescu a fost condamnat la pedeapsa capitala si a fost executat la cateva luni dupa pronuntarea sentintei definitive.
O PRAVALIE CELEBRA. Intre 1971 si 1978, pe Calea Grivitei exista o pravalie mica, dar deosebit de cocheta. Magazinul avea clienti fideli, care veneau chiar si din cartiere indepartate si cumparau de acolo un vin "varsat", bun si relativ ieftin.
Unitatea se numea "Depozitul de vinuri si rachiuri, cu desfacere catre populatie" si apartinea de ICL Alimentara, Sector 1, dar bucurestenii ii spuneau "la Stefanescu", dupa numele "sefului", un om intre doua varste, jovial, care tot timpul avea pe buze un banc ori o gluma deocheata si de la care nu plecai fara sa cumperi