Un tinar care va intra la o facultate de medicina va putea deveni medic in adevaratul sens al cuvintului abia dupa 13 ani de la inceperea facultatii. Daca in prezent absolventii de medicina obtin dreptul de libera practica la un an dupa terminarea facultatii, de anul viitor acest drept le va fi conferit dupa perioada de rezidentiat si dupa sustinerea examenului de medic specialist.
Un proiect de lege elaborat de curind de Ministerul Sanatatii prevede ca, din 2005, studiile medicale sa dureze intre 6 si 13 ani, iar tinerii medici sa aiba drept de libera practica doar dupa aceasta perioada. Studentii facultatilor de medicina sint de-a dreptul socati de propunerile ministerului deoarece perioada dupa care isi vor putea practica meseria li se pare foarte mare.
In plus, ei sustin ca ministerul nu a avut grija sa elaboreze si un statut al rezidentului, in care sa fie trecute clar indatoririle si drepturile acestuia. “In aceste conditii, medicii rezidenti nu vor putea presta servicii sanitare si nu-si vor putea asuma responsabilitatea pentru serviciile prestate.
Dupa sase ani de facultate, trebuie sa asteptam terminarea rezidentiatului, care poate dura si sapte ani pentru cei care vor sa devina neurochirurgi”, spune Victor Ciofoaia, presedintele Federatiei Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania (FASM).
Locuri la rezidentiat pentru toti absolventii
Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Sanatatii se angajeaza sa scoata la concurs mai multe locuri la examenul de rezidentiat, adica “un numar de locuri cel putin egal cu numarul de absolventi licentiati ai promotiei din anul respectiv”.
In plus, in conditiile in care toti cei care vor termina o facultate de medicina vor putea intra la rezidentiat, spitalele se vor umple de medici rezidenti. “Vom fi sub tutela unui medic, nici nu se stie ce vom face