Generalul de justitie Ion Panaitescu, presedintele Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti, e familiarizat cu justitia militara de dinainte de 1989. Panaitescu ne-a explicat mecanismele juridice ale regimului comunist si motivele pentru care romanii erau condamnati la moarte.
# Jurnalul National: Cum era justitia pana in 1989? Populara, sinistra, echitabila, cum ati caracteriza-o?
Ion Panaitescu: Eu am sa fac referire doar la magistratura militara. Am fost magistrat militar din 1987 si am prins numai cativa ani de justitie comunista. Atunci, ca si acum, in calitate de judecator, cautam sa aplic legile in vigoare la acea data in raport cu persoanele sau faptele care erau aduse in fata judecatii. E foarte greu sa generalizezi, sa afirmi ca toata justitia si ca toti magistratii comunisti au facut lucruri odioase.
# Nu vorbim de magistrati, ci incercam sa teoretizam referindu-ne la justitie.
Sigur ca da. In raport cu reglementarile europene este simplu sa constati ca justitia comunista avea extraordinar de multe lucruri de pus la punct. Si justitia din zilele noastre inca are de recuperat si de adus la zi diferite aspecte care pot sa o faca echivalenta justitiei europene.
# Statul comunist nu semnase conventii europene referitoare la drepturile omului? Regimul comunist nu garanta si el drepturile omului?
Fara indoiala. Dar distanta dintre ce scria in Constitutie si ce se intampla in realitate era mare. Desigur, se pedala pentru a se combate asa-zisa propaganda occidentala, imperialista. V-aduceti aminte de celebrele cuvantari in care Nicolae Ceausescu invoca ideea ca tuturor romanilor le este garantat dreptul la munca, la viata, la invatatura, la asistenta medicala etc. Spre deosebire de "imperialistii" care clameaza respectarea drepturilor omului, dar care incalca sistematic aceste drepturi. Asta era ve