• Concentratia de pulberi de calcar in suspensie este de trei ori mai mare decit limita admisa • La fiecare dinamitare a masivului, casele din apropiere trepideaza • Rezervatia de Arhitectura si Urbanism Bistrita este in pericol
Locuitorii comunei Costesti din imediata vecinatate a Exploatarii de calcar de la Bistrita, judetul Vilcea, inhaleaza de trei ori mai multe pulberi de calcar decit permit limitele maxime admise de legislatia in vigoare. Casele oamenilor si toate obiectivele turistice din zona, situri arheologice, vestigii istorice si Manastirile Arnota si Bistrita, sint in pericol de prabusire din cauza trepidatiilor provocate de dinamitarea masivelor de calcar si a masinilor de mare tonaj, peste 40 de tone, care circula pe drumurile Costestiului.
Pentru ca de mai bine de 30 de ani nu s-a facut nimic pentru consolidarea haldelor de calcar, trei sferturi din satul Pietreni, comuna Costesti, a disparut de pe fata pamintului in urma alunecarii de pe versant a sterilului.
Localnicii care au casele chiar la baza haldei de steril stiu ca pot fi inghititi in orice clipa de masivul de calcar, insa nu se indura sa-si paraseasca locuintele.
„In 1982, cei de la Exploatarea Miniera mi-au acordat 30.000 de lei despagubire pentru casa pe care o aveam in satul Pietreni. N-am avut de ales si
m-am mutat mai la deal. Acum stau cu frica in sin, pentru ca sterilul a ajuns iar linga casa mea. Nu mai vorbesc ca tot pamintul pe care-l aveam mostenire de la tata a fost acoperit de calcar si nimeni nu mi-a dat nici un leu despagubire“, se plinge Argentina Coca, de 60 de ani, din satul Pietreni.
In situatia Argentinei Coca mai sint zeci de familii care au ramas fara pamint si case.
Primarul este decis sa ia masuri drastice
La cererea localnicilor nemultumiti, Valeriu Popescu, primarul comunei, a cerut Societatii de Expl