In fiecare an, 90% din productia de afine, zmeura si mure ia calea exportului
Regia Nationala a Padurilor (RNP) incaseaza anual aproximativ 5 milioane de dolari din exportul de fructe de padure. Suma ar putea fi mult mai mare daca s-ar exporta produse finite, cum sint dulceata sau afinata, si nu materia prima, adica fructele refrigerate sau congelate. Pentru valorificarea superioara a fructelor de padure este insa nevoie de dezvoltarea unor capacitati de prelucrare.
Romania se poate lauda cu o productie de fructe de padure mult mai bogata decit a altor tari europene. Un argument in acest sens il reprezinta cererea mare la export. Chiar si pe piata romaneasca, un gem de afine, zmeura sau mure costa mai mult cu 30a-50a decit cel de prune sau de caise. Ceea ce inseamna ca pe piata externa produsele finite pot fi vindute la un pret cel putin dublu.
Din pacate, fructele de padure se valorifica de principiu ca materie prima pentru procesatorii occidentali, care apreciaza mult mai mult gustul zmeurei, al afinelor, al murelor sau al catinei.
10a din productie, pentru piata interna
RNP are exclusivitate la recoltarea si achizitionarea fructelor de padure prin directiile silvice din teritoriu, intrucit s-a interzis cesionarea la terti a dreptului de recoltare si achizitie din fondul forestier administrat de Romsilva. Potrivit datelor furnizate de Regie, pentru anul acesta se estimeaza o recolta de 7.465 tone fructe de padure, cu 5a mai mult fata de productia din 2003.
Cea mai mare parte, mai precis 85a-90a merg la exportul fie direct, fie prin firme comisionare. Marfa este atribuita firmelor exportatoare in urma unor licitatii organizate de directiile silvice. Campania de recoltare si valorificare a fructelor de padure este in plina desfasurare, si RNP a facut o estimare aproximativa a sumelor ce vor fi obtinute din aceasta activi