Peste cu susan si sos de rosii
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fileuri groase de peste alb (800 g), 80 g seminte de susan (prajite), 100 g rosii confiate (la cuptor sau din conserva), 100 g masline negre fara samburi, 200 ml otet aromat, 10 linguri ulei de masline, 1 legatura coriandru, sare, piper.
Mod de preparare:
Turnati otetul intr-o craticioara si puneti-l sa scada la foc mic, pana ce devine siropos. Adaugati 4 linguri de ulei, sare, piper si coriandru taiat sau maruntit si puneti-l deoparte (intr-un bol).
Incingeti cuptorul la 150, tocati marunt - cu cutitul - rosiile si maslinele, adaugati 3 linguri de ulei si putin piper si puneti-le pe baia de apa, pana cand incep sa clocoteasca.
Sarati si piperati pe ambele parti fileurile de peste, presarati-le cu susan (pe o singura parte) si presati-le intre palme, ca sa se lipeasca bine semintele.
Prajiti pestele in restul de ulei incins si cand incepe sa se rumeneasca, luati-l de pe foc, asezati-l pe o tava unsa cu ulei si dati-l circa 6 minute la cuptor.
Puneti la mijlocul fiecarei farfurii putin amestec de rosii si masline, asezati pestele deasupra, stropiti-le cu sosul vinegreta si serviti-le imediat.
Tajine de pui
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 copane de pui, 2 cepe, 4 rosii, 4 vinete, 100 g masline negre, 1 cub concentrat de pasare (Knorr), 2 prize sofran (pudra), 1 lingurita chimen macinat, 1 lingurita scortisoara pisata, 150 ml ulei de masline, 1/2 legatura coriandru, sare, piper.
Mod de preparare:
Incingeti cuptorul la 180. Taiati rosiile in patru si maruntiti-le (in mixer). Tocati ceapa curatata, spalati vinetele si taiati-le cuburi mai mari.
Incingeti, intr-o cratita, 100 ml de ulei si prajiti vinetele la foc iute, adaugand cate putin ulei. Scoateti-le din cratita si puneti-le deoparte.
Puneti in cratita copa