Evident fiind ca nimeni nu va obtine majoritatea in noiembrie, toate partidele negociaza. PSD stie ca, daca ar castiga alegerile, in defavoarea Aliantei PNL-PD, nu ar putea guverna singur, fapt ce il obliga sa recurga la o strategie asemanatoare celei din 2000, adica sa apeleze la o alianta preelectorala.
Diferenta fata de alegerile trecute este insa una fundamentala, anume sansele crescute ale Aliantei PNL-PD de a scoate un scor care sa o plaseze in carti pentru a fi desemnata sa alcatuiasca viitorul guvern, cel mai probabil tot intr-o formula de coalitie, la fel ca PSD. In acest moment, cel mai nelinistit in privinta incheierii unor intelegeri politice pare a fi PSD.
In timp ce Alianta PNL-PD nu ia in calcul decat doua variante, in tabara pesedista calculele se intrevad mult mai complicate, aliante posibile dintre cele mai neasteptate, pe masura mizei pe care o reprezinta mentinerea la putere, dar si intrarea in turul doi a candidatului pentru Presedintie, care inca nu a fost desemnat oficial.
La Congresul programat pentru sfarsitul lunii, PSD va decide inclusiv strategia electorala pentru parlamentare si prezidentiale.
„Este posibil sa supunem atentiei si problema incheierii unui pact electoral, vom vedea ce denumire vom prelua si protocoale de colaborare si parteneriat politic cu unele partide neparlamentare“, declara, vinerea trecuta, presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca.
Aparent surprinzator, acesta a prezentat ca pe una dintre posibilitatile luate in calcul de partidul condus de Adrian Nastase incheierea unei aliante preelectorale cu Partidul Ecologist Roman (PER), care in acest moment nu exista.
In cazul in care varianta prezentata este luata in mod real in calcul de PSD, ar putea constitui o varianta de rezerva in cazul in care PUR, condus de Dan Voiculescu, ar intoarce spatele PSD si v