Exista realitati istorice care „sar in actualitate“. Una dintre ele este cea a „evreului de curte“. Conceptul, important in istoria evreilor, se refera la o personalitate de succes, de obicei bancher sau intreprinzator (foarte des e negustor de arme, dar nu numai!), care devine de neinlocuit pentru Putere (rege, principe, potentat local etc.).
El batea moneda, el aduna impozitele (activitate de importanta exceptionala pentru Putere si, in acelasi timp, foarte rentabila pentru respectivul evreu!). Uneori, el este si intermediar politic (cunoaste limbi si obiceiuri straine, are relatii, de multe ori de familie, fapt firesc pentru un popor silit din cind in cind – uneori foarte des – sa-si faca bagajele…).
Puterea lui creste, in multe situatii (cele mai multe!) devine conducatorul din umbra al treburilor publice. Ce-i drept, de multe ori respectivul personaj are un sfirsit nefericit, asupra lui focalizindu-se nemultumirile generale.
In ce priveste raporturile lui cu propria comunitate, lucrurile prezinta un anume interes.
Conform eticii iudaice, care guverneaza organizarea comunitara, „evreul de curte“ nu primeste un statut special, privilegiile care-i vin din afara lumii evreiesti nu schimba pozitia respectivului in propria sa lume!
Aceasta in teorie! Caci, in fapt, Puterea dispune de diverse mecanisme pentru a-si impune favoritul. Astfel, el devine un „aparator“ al Comunitatii – si trebuie sa recunoastem ca de multe ori i-a adus servicii importante! Dar, odata impus lider, „evreul de curte“ sparge traditia democratica a alegerii conducerii comunitare (e drept, o democratie oligarhica, dar democratie!) si, mai mult decit atit, ii afecteaza, prin activitatea sa, autonomia. Implicit – asa cum observa istoricul israelian Jacob Katz, cel mai mare specialist in istoria comunitatii evreiesti –, cu „evreul de curte“ incepe criza Comunitati