Un Cod fiscal cu prevederi mai atent formulate si ajustari care tin cont de o parte din criticile aduse de mediul de afaceri si de firmele de consultanta dupa intrarea in vigoare a formei actuale, este gata de a fi aprobat in guvern prin ordonanta de urgenta.
Dobanzile si pierderile din diferente de curs valutar aferente imprumuturilor obtinute de la societati bancare romane sau straine, cooperative de credit, societati de leasing sau societati de credit ipotecar nu intra sub incidenta prevederilor de mai sus, potrivit ordonantei, fara alte precizari noi privind nivelul ratei dobanzii considerat ca limita pentru recunoasterea deducerii.
La capitolul privind impozitarea veniturilor, ordonanta prevede obligativitatea contribuabililor care obtin venituri din activitati independente de a conduce contabilitate in partida simpla, exceptie facandu-se in cazul contribuabililor care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit.
In cazul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala, din vanzarea bunurilor in regim de consignatie, venituri din activitati pe baza de contracte de agent, comision sau mandat comercial, venituri din activitati de expertiza contabila si tehnica, jurdiciara si extrajudiciara, impozitul se retine la sursa, prin aplicarea unei cote de 14% la venitul brut fata de 15% in 2004.
Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati in agricultura si silvicultura pot opta pentru impunerea venitului brut, prin retinere la sursa, cu o cota de 14% aplicata asupra acestuia, impozitul fiind in final.
Potrivit formei Codului fiscal valabile de la 1 ianuarie 2005, vor fi considerate venituri asimilate salariilor, in vederea impunerii, si sumele primite de reprezentantii in comitetul de directie, pe langa cei din AGA, consiliul de administratie si