Iata ce optiuni aveti: Becurile incandescente
Au filament de tungsten, inchis intr-un balon de sticla umplut cu gaz inert. Filamentul este incalzit la trecerea curentului electric pina la alb stralucitor, producind lumina. Aproximativ 90% din electricitatea folosita de becurile incandescente este pierduta sub forma de caldura. Acestea au o durata medie de viata de 750 pina la 1.000 de ore de functionare, altfel spus trei ore pe zi timp de un an. Un bec obisnuit, incandescent, de 100 W, consuma in patru ore de functionare o energie de 0,4 kWh, avind un randament mediu (sint relativ ineficiente fata de celelalte tipuri de becuri existente pe piata). Ofera insa o lumina calda, placuta si o buna reproducere a culorilor.
Spoturile incandescente
Au o forma conica si sint prevazute cu o suprafata ce reflecta lumina, focalizind-o. Sint utilizate in special pentru un iluminat centrat. Au o durata de viata de 2.000 de ore.
Becurile cu halogen
Contin capsule mici, umplute cu gaz halogen, emitind o lumina alba, mai apropiata de cea solara. Ele produc mai multa lumina, folosesc mai putina energie electrica, avind un randament mai ridicat decit in cazul becurilor incandescente de aceeasi putere si o durata de viata mai mare, de 2.000-3.000 de ore (aproximativ 2-3 ani). Au forme si socluri diverse.
Tuburile fluorescente
Acestea sint mai eficiente energetic pentru ca nu produc caldura. Sint tuburi lungi, subtiri, lipsite de filament, umplute cu gaz la presiune scazuta care contine vapori de mercur. Pot fi utilizate in bucatarie, debara, garaj, pivnita etc. Tuburile au o durata de viata intre 10.000 si 20.000 ore (de 10-20 de ori mai mult decit cele incandescente).
Becurile compacte fluorescente
Produc aceeasi lumina ca si un bec obisnuit, consumind insa doar un sfert din energie. De exemplu, un bec de 15 W compact fluores