Compostul nu оnseamna doar atenuarea problemei deseurilor. Produsul final, compostul, este un оngrasamant natural si un excelent ameliorant care poate fi utilizat оn gradini si pe campuri.
Compostul este "o reciclare naturala a biomasei". Pentru a putea recupera deseurile organice, este indispensabil sa le colectam separat. Este important ca acestea sa contina cat mai putin posibil suprafete indezirabile (corpuri straine si poluanti).
Elementele cele mai importante, de exemplu bucatile de arbori, arbusti, trebuie taiate pentru a facilita procesul de descompunere. Apoi, materialul este bine amestecat si pus оn forma de straturi. Adica, оncepand din acest moment, оncepe procesul de descompunere propriu-zis. Microorganismele si alte organisme vii din sol transforma substanta organica оn nutritivi. Acest proces liber de energie face sa creasca temperatura оn compost. Dupa cateva saptamani, deseurile organice s-au transformat оn compost bogat si hranitor care poate fi utilizat ca оngrasamant pentru o buna crestere vegetala.
Оn prezent, ca rezultat al aparitiei a unui numar mare de ferme mici si mijlocii (mai mult de 845 de ferme agricole, din care 25% sunt reorganizate оn diferite asociatii: 140 societati pe actiuni, 165 cooperative, mai mult de 36.000 ferme particulare si circa 100 asociatii taranesti, 186 complexe animaliere), din care 39 specializate оn cresterea vitelor cornute mari, 46 a juncilor, 30 a porcilor, 39 ferme de lapte si 32 ferme de pasari care оntretin mai mult de 549 mii capete de vite cornute mari, 883 mii capete de porci, 1.369 mii capre si oi si 15.000 mii pasari la sfarsitul anului 1996, a aparut necesitatea de utilizare mai mult de 7,9 milioane tone de deseuri organice ale sectorului zootehnic (recalculat pentru masa solida).
Оn conditiile lipsei teritoriilor si a unor cerinte ridicate оn privinta prot