Ministerul Agriculturii va avea la dispozitie, in aceasta toamna, vreo 400 miliarde lei pe care-i va putea redistribui catre atit de necesarele cheltuieli menite sa seduca electoratul.
Institutiei i s-au repartizat 400 miliarde lei (aproximativ 10 milioane de euro) pentru a stimula exporturile de produse agroalimentare catre tari care nu fac parte din Uniunea Europeana, prin acordarea unor prime de export. Pina acum nu s-au alocat din acest fond decit 3,5 miliarde lei (0,8a din fonduri) cu care au fost premiate exporturile de vin.
Surse din cadrul ministerului sustin ca, probabil, banii ramasi vor fi folositi pentru acordarea de subventii in campania agricola de toamna. Anul trecut insa, ministerul a avut la dispozitie 200 miliarde lei pentru primele de export si a alocat jumatate din bani, restul fiind redirectionati catre fondul de rezerva la dispozitia guvernului.
Directorul Directiei Buget-Finante din cadrul Ministerului Agriculturii, Miron Moldovan, spune ca redistribuirea banilor nu se poate face decit printr-o rectificare a bugetului.
Surse guvernamentale declara ca, prin alocarea celor 400 miliarde, executivul a intentionat sa stimuleze producatorii romani in vederea cuceririi de noi piete, cum sint cele din Asia sau Rusia.
Numarul mic de solicitari arata insa ca exportatorii romani nu sint deocamdata interesati de acest lucru si probabil ca, daca ar fi fost consultati inainte de luarea acestei decizii, cele 400 de miliarde de lei nu ar mai fi stat blocati mai bine de o jumatate de an pentru ca, pina la urma, sa fie folositi in scopul cresterii subventiilor pentru agricultori in plina campanie electorala.
Cei mai multi exportatori romani isi desfac produsele pe piata UE, iar pe aceasta relatie comerciala nu se acorda prime de export. Mecanismul prin care exportatorul ajunge la bani este mai complicat