Framantarile din interiorul UDMR au dus la aparitia unor formatiuni care pot impiedica Uniunea sa acceada din nou in Parlament.
In preajma alegerilor din aceasta toamna, UDMR se confrunta cu riscul serios de a nu mai intra in Parlament. Acest risc este rezultatul unor vechi framantari interne care au dus la desprinderea unor formatiuni ce fac concurenta partidului-mama.
DANA PICIU
Riscul ca UDMR sa rateze intrarea in Parlament dupa alegerile din toamna a fost semnalat atat de catre analistii politici, cat si de catre unii sociologi. Recent, directorul CURS, Sebastian Lazaroiu, facea un astfel de prognostic, enumerand printre cauze si tensiunile dintre UDMR si Uniunea Civica Maghiara.
Disensiunilor dintre radicali si moderati, acutizate mai ales in ultimii doi ani, si faramitarilor de pana acum li se adauga aparitia, in aprilie, a Uniunii Secuilor din Romania (USR), care intentioneaza sa participe la alegerile generale.
Presedintele formatiunii, Kalman Kiss, sustine ca USR isi propune reprezentarea intereselor secuilor din Transilvania si ca nu are nimic in comun cu radicalii sau moderatii maghiari. “Vrem doar sa avem reprezentare in Parlamentul Romaniei. USR doreste autonomia secuilor fata de baronii maghiari.
In sfarsit, dorim ca secuii sa fie independenti si sa nu mai fie subjugati cum au fost secole intregi. Secuii au avut intotdeauna probleme cu maghiarii, iar acum acesti baroni mici ai UDMR au pus din nou mana pe ei. UDMR vrea sa realizeze autonomia tinutului Secuiesc in favoarea maghiarilor, fara sa recunoasca existenta etniei secuilor“, a afirmat Kiss.
El a mai spus ca de luna trecuta USR a inceput sa se pregateasca pentru alegeri, organizand filiale in judetele Harghita, Covasna, Mures, Arad, Satu Mare, Bacau si Arges.
RECUNOASTERE. Anterior anuntului de a participa la alegerile