Asa cum s-au injumatatit inflatia si deficitul bugetar, iar cresterea economica a batut concurenta din zona, tot asa lupta cu economia subterana a redus vertiginos afacerile la negru, de la 40 la 25% din PIB. Pe seama acestor realizari, Romania si-a facut planul la elogii. Am primit laude de la FMI pentru dezinflatie si deficit fiscal, de la UE pentru cresterea economica…
In fine, pentru dezumflarea economiei subterane nu ne-a felicitat nimeni, dar nu-i nimic, se lauda singura Autoritatea Nationala de Control, ca sa nu se spuna ca s-a infiintat degeaba.
Iata asadar o Romanie care cand e vorba de CV si TV face progrese peste progrese, dar cand suntem deja beti de emotie dupa citirea cifrelor vine viata care nu se poate abtine sa bata filmul.
Reluam succesiunea. Pe cand inflatia face pasi hotarati pe un drum fara intoarcere, vedem preturi care cresc cu o treime, cu o jumatate sau chiar se dubleaza. Pe cand deficitul fiscal scade, se umfla, in compensatie, deficitul cvasifiscal, pana cand vine statul si sterge cu buretele debitele datornicilor.
Pe cand cresterea economica surclaseaza majorarile de PIB ale vecinilor, puterea de cumparare si nivelul de civilizatie scad ca in vremuri de recesiune. Mai e ceva? Economia subterana. Pe cand comisarii si inspectorii eradicau evaziunea de prin buticuri, pe strazi se schimba moda de la Mercedes la Jaguar, de la BMW la Lamborghini, de la Skoda Octavia la Porsche, Bentley ori Maserati.
Viata ii demonstreaza inca o data statisticii ca intre o inflatie de 20-25% si una de 9% nu e nici o diferenta, dupa cum e tot una daca PIB-ul creste sau scade cu 6%.
Sa lasam asadar discutiile sterile despre inflatii, deficite si PIB-uri conforme cu opisul FMI si sa ne concentram asupra economiei subterane. Aici merita spus ca oricate controale s-ar face prin piete, ca sa se prinda spe