Banca Nationala a calculat ieri un curs de 40.822 de lei pentru un euro, cu 42 de unitati mai putin decat cotatia anterioara. Dolarul a stagnat ieri la Bucuresti, fiind evaluat ieri de banca centrala la 33.100 de lei, la fel ca in ziua precedenta.
Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 40.840/40.870 de lei/euro, la nivelul inchiderii din ziua anterioara. In prima parte a sedintei de tranzactionare cotatiile au crescut usor pe fondul unor cumparari de valuta, pana la un maxim de 40.870/40.900 de lei/euro. Spre sfarsitul sedintei jucatorii au inceput sa vanda valuta mai agrersiv, cotatiile coborand treptat. "Piata a fost linistita si ieri. Volumele pe clienti au fost in continuare reduse, insa volumul operatinilor interbancare a inregistrat o usoara crestere comparativ cu ziua precedenta. BNR nu a intervenit nici pe piata", a comentat un dealer. Absenta bancii centrale pe piata valutara coincide, din nou, cu inregistrarea unui deficit din relatiile cu clientii. Astfel, marti volumul cumpararilor de valuta de la clienti a scazut pana la 54 de milioane de euro. Vanzarile bancilor catre clienti au scazut, dar intr-un ritm mai lent, ajungand astfel pana la 65 de milioane de euro.
Operatiunile interbancare au insumat marti 107 milioane de euro.
In aceste conditii volumul total tranzactioant martio pe piata a scazut la 172 de milioane de euro, cu mult sub media ultimei saptamani.
Pe pietele internationale dolarul a stagnat chiar si dupa publicarea raportului privind evolutia inflatiei in luna iulie in economia americana. Astfel, cursul a inregistrat oscilatii destul de amlpe, intre 1,2313 dolari/euro si 1,2366 dolari/euro, trendul fiind de scadere usoara spre valoare de 1,2327 dolari/euro. Potrivit raportului, preturile bunurilor de consum au inregistrat in iulie o diminuare de 0,3%, dupa ce in l