Bancherii ii cer premierului sa clarifice sintagma "mafia financiar-bancara"
Bogdan Baltazar, vicepresedintele Asociatiei Romane a Bancilor:
"Afirmatia premierului cum ca ar exista mafie financiar-bancara pune in pericol obtinerea statutului de economie functionala de piata"
"In general, prima victima a unei campanii electorale este adevarul. Nu vreau sa scuz afirmatia premierului. Ea arunca o umbra nemeritata asupra sistemului financiar-bancar, un sector in care, din 1998-1999, lucrurile merg bine si care trage in sus, asa cum poate, economia Romaniei.
Si mai grav mi se pare ca premierul invoca mafia financiar-bancara, intr-un context general, fara a preciza exact la ce se refera, in conditiile in care unul din cele cinci criterii pentru obtinerea statutului de economie de piata functionala este intarirea sistemului bancar. Mi-e frica de ce va zice Bruxelles-ul si ce vor crede oamenii de Guvernul Romaniei.
Pentru ca investitorii cunosc bine ce se intampla pe piata si au incredere in banci."
Adrian Vasilescu, consilier BNR:
"Nu poate exista mafie in randul institutiilor bancare. Premierul ar trebui sa faca lumina si sa precizeze pe cine viza"
"Nu stiu la ce s-a referit premierul. Nu se poate sa se fi referit la institutii pentru ca nu vad cum ar putea exista o mafie financiar-bancara in Romania. Probabil s-a referit la persoane. In orice caz, Adrian Nastase ar trebui sa faca lumina si sa explice pe cine viza in declaratia sa", a spus consilierul BNR Adrian Vasilescu.
Ne-am interesat si la PNA cine ar putea fi mafiotii din sectorul financiar-bancar. Raspunsul Biroului de presa este ca "sunt foarte multe cazuri de fraude in sectorul financiar-bancar", insa nu se poate spune exact cate. In cele mai multe dintre ele, "mafiotii" din acest sector sunt insa doar functionari din sucursale mici, care au