Actualul sistem de asigurari sociale nu poate face fata tendintei de imbatranire a populatiei si de scadere a numarului de contribuabili
Economist Intelligence Unit avertizeaza, intr-un studiu elaborat recent, asupra pericolului pe care il ridica imbatranirea populatiei Europei. Analistii EIU considera ca expuse la aceasta amenintare sunt mai cu seama tarile din sudul Europei, printre care Romania, dar si Austria sau Cehia.
In Romania un singur contribuabil trebuie sa sustina deja 1,4 pensionari, in conditiile in care Germania este ingrijorata ca va avea doi contribuabili la un pensionar, si asta peste cativa ani. EIU crede ca, pentru a putea contracara fenomenul imbatranirii, sunt absolut necesare, in majoritatea statelor Europei, reforme ale sistemului medical si de pensii.
"Reformarea pietei muncii este o prioritate si ea trebuie sa fie conceputa in asa fel incat sa atraga noi angajati in sistem si sa ridice productivitatea muncii", mai arata studiul. Analistii EIU spun ca este necesara si cresterea ratei natalitatii, dar si initierea unor masuri menite sa atraga forta de munca plecata sa munceasca in alte tari.
EIU atrage atentia si companiilor asupra acestei amenintari. "Companiile s-ar putea vedea nevoite sa investeasca tot atat de multa energie cat investesc acum pentru atragerea clientilor, pentru pastrarea angajatilor capabili", arata materialul.
Sesizand pericolul din timp, majoritatea statelor europene – Marea Britanie, Germania, Italia – au decis sa creasca varsta de pensionare, perioada de contributii, ca si cuantumul contributiilor la asigurarile sociale.
Anglia se confrunta chiar cu o problema suplimentara, generata de prabusirea in urma cu un an a fondului de pensii Solidaritatea, Germania reduce din numarul de beneficii pentru pensionari, iar italienii vor sa modifice si reglement