Societatea civila ar trebui sa se organizeze si sa traga un semnal de alarma. Indepartarea comisarului-sef de la Medgidia pentru ca si-a facut datoria in cazul SPP-istilor batausi este mai mult decit un abuz. In fond, Nicolae Safta, comisarul-sef din Medgidia, sanctionat drastic pentru onestitatea sa, chiar este un caz emblematic pentru tembelismul sistemului si pentru excesele sale nedemocratice.
Cum s-au petrecut lucrurile? Politistul din Medgidia i-a retinut si cercetat pe cei doi angajati de la SPP ca pe oricare alte persoane certate cu legea. Nenorocirea politistului vine chiar de la faptul ca nu a ascuns ce-au facut “securistii” de moda noua. Mai mult, i s-a reprosat direct ca a dezvaluit incidentul si ca stirile din mass-media ar fi prejudiciat institutia.
In consecinta, politistul a fost controlat de forma. Si, pentru “management defectuos”, a fost dat afara. Va dati seama ca nu a contat citusi de putin faptul ca, in controalele prealabile, omul nostru din Medgidia obtinuse numai “foarte bine”.
Ce ne spune acest incident pe care Ministerul de Interne l-a tratat doar ca pe o scurgere accidentala de informatii? Fisura a fost inlaturata! Nicolae Safta a fost eliminat din sistem pentru o vina inchipuita. Ba, daca privim mai atent situatia, el a fost eliminat pentru com-portament legal si democratic. Pentru ca a respectat legea, aplicind-o chiar si in cazul unor martafoi din sistem.
Si pentru ca a actionat transparent, asa cum cere legea, asa cum trebuie sa se poarte orice politist intr-un stat democratic.
De ce mi se pare grava aceasta pedepsire nedreapta a politistului? In primul rind, pentru ca abuzul a fost savirsit de sistem. Seful IPJ Constanta a fost parte intr-o destituire incorecta. Si Ministerul de Interne, la fel. A cedat presiunilor unei alte institutii: SPP-ul. Or, Internele nu sint subordonate SPP-ului si nic