Roomba, Trilobite, E-Vac – numele sub care se ascund mici roboti folositi la curatenia casnica. Mici, dar performanti. Stiu singuri cand isi termina treaba, nu cad pe scari, au senzori cu infrarosu, monitor LCD si se incarca singuri.
ALEXANDRU RADESCU
Roomba pe sub mobila care are minimum 10 cm deasupra podelei. Un “dans mecanic“, poate stereotip, lipsit de gratie, dar eficient impotriva particulelor de praf. Dotat cu tehnologia “edge-following“, robo-aspiratorul isi face treaba pana la marginile incaperii.
Roomba poate fi programat sa lucreze in functie de marimea camerei (mica, medie, mare), dupa care proprietarul casei poate sa plece sa-si vada de alte treburi.
Atunci cand a terminat curatenia, aspiratorul se opreste singur. Roomba poseda o perie pentru margini, doua perii care se invartesc in sens invers, pentru “gunoaiele“ de pe carpeta. Acest robo-aspirator se mai “lauda“ cu senzori care au grija la scari, previn o nedorita “prabusire“ a aparatului de la inaltimea unor trepte mai mult sau mai putin numeroase.
Senzorii din dotare mai ajuta aspiratorul sa detecteze mobila, peretii, marginile, putand astfel sa se faca o curatenie desavarsita. De asemenea, “pachetul“ de baza al robo-aspiratorului mai cuprinde un dispozitiv care poate sa delimiteze zona in care sa se faca operatiunea de curatenie.
Dispozitivul poate “lansa“ o perdea de raze infrarosii, de care Roomba nu trebuie sa treaca, din diverse motive, hotarate de proprietar.
Robo-aspiratorul poate curata diferite suprafete: lemn, carpeta etc., avand proprietatea de a se “adapta“ la fiecare dintre acestea.
Pretul acestui produs este de 300 de lire sterline.
TRILOBIT ELECTRONIC. Nu va ganditi la alaturarea bizara fosila-masina. Cu vreo 300 de milioane de ani in urma, trilobitul “aspira“ hrana pe fundul oceanelor. I