Saltul preturilor din luna iulie a luat guvernantii prin surprindere. Ministrul Finantelor, voce autorizata in materie, prin prisma calitatii informatiilor la care se presupune ca are acces, anticipa o inflatie sub 0,6 la suta.
Inregistrarea unei astfel de valori ar fi insemnat o continuare fericita a procesului de dezinflatie, cu rate lunare subunitare, si ar fi dat o mare siguranta atingerii tintei anuale de 8-9 la suta. Socoteala guvernamentala nu s-a potrivit cu cea din targ. La propriu.
Calculele Institutului National de Statistica aveau sa arate o eroare de peste 100 la suta a asteptarilor oficialului, caci preturile de consum ale populatiei au crescut in medie cu 1,3 la suta. Cocoasa curbei preturilor din iulie deranjeaza in mod clar planul initial de domolire a inflatiei.
Faptul ca preturile au crescut peste asteptari in iulie nu are drept cauza ajustarea tarifelor la energie electrica si gaze naturale operata la inceputul lunii. Astfel de corectii sunt programate, iar influenta lor in preturi este de regula prognozata cu destula exactitate.
Ceea ce a dat peste cap estimarile, inclusiv cea facuta public de Mihai Tanasescu, a fost pretul legumelor si fructelor de pe tarabe, piata taraneasca care a functionat atipic.
In Romania, lunile de vara sunt cele in care se mizeaza pe rate mici ale inflatiei, tocmai pentru ca eventualele scumpiri la servicii sau marfuri nealimentare sunt contrabalansate, pe indicele preturilor de consum, de scaderi la produsele agroalimentare.
Grindina si inundatiile de luna trecuta au condus insa la majorari de preturi, acestea inregistrandu-se nu numai la legume si fructe, dar si la produse de panificatie sau la carne si produse din carne. In vreme ce statistica raporteaza majorari de preturi de cateva procente la legume, kilogramul de rosii isi dubleaza pretul in O