Un fapt absolut scandalos se pretrece in ultimele saptamani la nivelul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI - serviciul secret al MAI, continuator al fostelor UM 0962 si 0215), dar si la nivelul Corpului de Control al ministrului de Interne. Cele doua directii, beneficiare ale unui proiect finantat prin program PHARE cu suma de un milion de euro, la care se adauga 150.
000 de euro, contributia partii romane, au primit sarcina sa puna la punct, in termen de 18 luni, o Unitate de Afaceri Interne, care sa "rezolve" coruptia din randul cadrelor MAI. Proiectul face parte din cadrul Capitolului 24 Interne si Justitie, din cadrul aquis-ului comunitar, de care raspunde MAI.
Acordul de twinning PHARE, denumit "Dezvoltarea masurilor anticoruptie in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor" a fost incheiat intre Romania, Marea Britanie si Spania, state care ne ofera asistenta specializata, prin intermediul unor experti in unitati de afaceri interne cu mare experienta.
In cadrul acestui parteneriat, specialistii romani, sub asistenta expertilor occidentali, vor trebui sa puna la punct bazele legislative ale unei hotarari de guvern, precum si pe cele logistice ale Unitatii de Afaceri Interne, care pana in luna august 2005 trebuie sa-si inceapa activitatea.
Modelul initial al Unitatii de Afaceri Interne
Initial, in cadrul discutiilor purtate la nivel de experti, sub coordonarea unui ofiter britanic, s-a decis ca Unitatea de Afaceri Interne sa fie o structura independenta si autonoma, care sa se subordoneze doar ministrului de Interne sau unui secretar de stat, dupa modelele occidentale.
Mai exista varianta ca unitatea sa fie in subordinea sefului Politiei Romane, conform modelului spaniol, pentru ca sa existe un control si management optim al procesului de combatere a coruptiei i