Deficitul de cont curent (diferenta dintre intrarile si iesirile de valuta) s-a adancit in cea de-a sasea luna a anului, atingand pe primul semestru din 2004 un nivel de 1,61 miliarde de euro, cu peste un sfert (25,34%) mai mult decat soldul negativ inregistrat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei.
Fondul dezechilibrului contului curent se pastreaza in zona balantei comerciale. Diferentele dintre importuri si exporturi au crescut in iunie cu 471 de milioane de euro, ceva mai putin decat ritmul de crestere al deficitului de cont curent, care a urcat, in aceeasi luna, cu 487 de milioane de euro. In total, pe primele sase luni datele statistice arata un dezechilibru al balantei comerciale de
2,03 miliarde de euro in favoarea importurilor. De asemenea, un alt factor negativ a fost accentuarea iesirilor de valuta la capitolul venituri, cea mai nefavorabila evolutie fiind consemnata la nivelul investitiilor de portofoliu, cu un minus de 70 de milioane de euro, urmate de investitiile de capital (dobanzi platite) care au condus la un deficit lunar de 63 de milioane de euro.
La aceste minusuri se mai adauga unul: cel al serviciilor, care au consemnat un deficit de 50 de milioane de euro. Din aceasta suma, 20 de milioane de euro a insemnat diferenta nefavorabila doar in cazul turismului.
Muncitorii din strainatate nu mai pot acoperi gaura
In acest context, transferurile curente, principal factor de echilibru al balantei de plati in ultimii ani, au avut un impact aproape nesemnificativ: surplusul de 174 de milioane de euro consemnat in iunie a fost insuficient pentru a compensa iesirile de valuta corespunzatoare schimburilor comerciale.
Rubrica "transferuri" reprezinta, in cea mai mare parte, intrarile de valuta in tara de la romanii care muncesc in strainatate,