Cum literatura de fictiune (cu exceptia romanelor politiste), eseistica si mai ales poezia au, din pacate, un numar restrans de cititori, si aceia, in general, cu venituri modeste, editurile incearca sa se rentabilizeze publicand si carti "practice".
Nimic rau in asta, dimpotriva. S-a constatat peste tot in lume ca lucrarile de tipul "ajuta-te singur", cu sfaturi de sanatate, de reusita sociala si in cuplu, de pedagogie aplicata, de autocunoastere etc. - "merg" bine. Dar cele mai cautate, spun statisticile, sunt volumele de gastronomie. Si la noi, oferta in acest apetisant domeniu editorial a devenit dupa 89 foarte bogata. Daca inainte, biblia gospodinei era cartea de bucate a Sandei Marin, acum orice librarie respectabila are un sector separat plin cu volume de retete culinare din bucatariile traditionale ale diverselor tari sau specializate pe anumite tipuri de preparate (din carne, peste, vegetale, dulciuri...). Partea proasta e ca, multe din aceste carti fiind traduceri, includ in retete si ingrediente despre care habar n-avem ce sunt, pacat de care sufera si rubricile de gastronomie din unele reviste (cu staif) pentru femei. Nu e cazul cartilor pe care vi le recomand azi:
Lalitha Thomas, 10 alimente esentiale, traducere de Mihai-Dan Pavelescu, Editura "Paralela 45" (tel. 0248/63.14.39), 372 pag. Scrisa de o specialista in nutritie sanatoasa, cu experienta in medicina alternativa, cartea nu se refera la interdictii alimentare, ci la felul in care ne putem bucura de placerea mancarii, incluzand in meniuri zece elemente benefice pentru functionarea optima a organismului. Lalitha Thomas le-a verificat personal si indelung, ajungand la convingerea ca sunt esentiale in alimentatie. Drept care consacra fiecaruia cate un capitol in care le explica proprietatile si continutul, adaugand retete de preparare.In ordinea din carte, aceste alimente ce n-ar tre