Fileuri de merluciu cu rosii dulci
Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g zahar, 4 rosii, 1 lingurita ierburi aromate maruntite (busuioc, rozmarin, cimbru), 250 g macaroane, sare, 4 dovlecei mici, 1 legatura menta proaspata, 100 g unt, 4 cepe marunte, 1/4 l vin rosu, 4 fileuri mari de peste, piper.
Mod de preparare:
Se pun pe foc 200 ml de apa impreuna cu 200 g de zahar si se lasa sa dea in clocot. Rosiile spalate se taie in sferturi si se fierb incet, circa doua minute, in siropul cu zahar. Se scot, se dau la cuptorul incins la 80C si se lasa circa 30 de minute sa se usuce, dupa care se introduc din nou in sirop impreuna cu ierburile aromate maruntite.
Se fierb macaroanele al dente in apa cu sare. Dovleceii taiati in doua pe lung se dunstuiesc in doua linguri de unt incins, impreuna cu crengutele de menta. Separat se caleste intr-o lingura de unt ceapa curatata si tocata marunt, se adauga 50 g de zahar si se lasa sa se caramelizeze. Se toarna deasupra vinul rosu si se lasa sa fiarba, pana ce se-ngroasa ca un sirop. Fileurile de peste se prajesc in untul ramas (circa 3 linguri) si se servesc cu rosiile dulci si dovleceii dunstuiti, stropite cu sosul de vin rosu.
Fileuri de cod cu orez si dovlecei
Ingrediente (pentru 4 portii): 4 fileuri de cod (a 150 g), zeama de la o lamaie, 6 linguri ulei de masline, 4 rosii, 250 g Mozzarella, 1 legatura busuioc verde, sare, 80 g cascaval ras, 200 g orez prefiert (parboiled - se gaseste in toate magazinele), 1 dovlecel mic, 2 tulpini de praz, piper.
Mod de preparare:
Se-ncinge cuptorul la 200C, se spala fileurile de peste cu apa rece, se zvanta si se stropesc cu zeama de lamaie si ulei de masline.
Se spala rosiile, se sterg si se taie felii de aceeasi grosime. Mozzarella se taie si ea felii, iar frunzulitele de busuioc se aleg dupa ce acesta a fost spalat si zvantat. @