In Romania multe dintre licitatii se fac doar de ochii lumii, iar castigatorii se cunosc dinainte. Dar ce se intampla atunci cand o licitatie este castigata corect de catre o firma ce nu este agreata? Se fac presiuni mari, iar castigatorul renunta la bunuri in favoarea altei firme, in cazul de fata fiind vorba de cea ale carei utilaje agricole fusesera scoase la licitatie.
Dupa 1990, multe dintre firmele romanesti se fac ca uita sa plateasca datoriile catre stat reprezentat de catre Casa de Asigurari de Sanatate ori Casa de Pensii. Este cazul SC Agro-Selbac International Bacau, careia in 2002 i-au fost puse sub sechestru bunurile de catre Casa Judeteana de Pensii, in contul datoriilor mari ce le acumulase in timp la aceasta institutie.
Firma detinea in posesie ferma agricola de la Holt, specializata in cultivarea legumelor. Astfel, la 1.07.2002, Casa de Pensii organizeaza o licitatie prin care sunt scoase la vanzare utilajele de lucru, in speta tractoare folosite in legumicultura, si mobilierul, pentru a-si recupera sumele de bani datorate.
Pana aici nimic anormal, doar ca cei care au castigat licitatia nu au mai beneficiat de bunurile licitate.
Castigatorul licitatiei
Licitatia organizata de Casa de Pensii, la care au participat trei firme, este castigata de SC Imob Prod Impex Bacau la pretul de 330 de milioane de lei, contravaloarea utilajelor de lucru si cu suma de 70.500.000 lei reprezentand mobilierul. Conform actelor de vanzare-cumparare nr.4416/1.07.2002 si nr.4417/1.07.
2002 eliberate de Casa de Pensii, prin Biroul executare silita, "pretul a fost achitat de cumparator cu ordinul de plata nr.59/1.07.2002 si 58/4.07.2002 in contul C.J.P. Bacau". Prin urmare, se atesta calitatea de proprietar a cumparatorului asupra bunurilor